Alkohol

Jag får ofta frågor om alkohol och mest handlar de då om varför jag har säger nej till denna rusframkallande kolförening. Nu tänkte jag lugnt och metodiskt gå igenom hur det kan komma sig att jag gjort mitt val.

Låt mig börja med att säga att jag absolut inte hatar alkohol och jag är inte heller en aktiv motståndare till drycken på något sätt. Det är så fel man kan ha.
Jag har gjort mitt eget val och respekterar andras att dricka alkohol, så länge man inte skadar någon till följd. Precis samma inställning som jag har till allting annat.Det finns tre typer av alkoholdrickande. Den första, och vad jag vet även den största, gruppen är de jag kallar lugna drickarna. De dricker till och från, även någon vardag då och då, men i små till måttliga mängder. Ibland är det för att stressa av, ibland är det till en god middag, ibland bara för att få till en trevlig stämning till kvällen. På tillfällen kan det även bli lite mer, men man ser ändå till att det inte blir alldeles för mycket. Dessa personer fattar bra beslut även med alkohol i blodet och har förnuft nog att veta sin egen gräns. Det finns ingen anledning att vara emot och ogilla dessa personer över huvud taget.

Därefter har vi de sämre drickarna. Dryckesvanorna är olika och det finns inget som stämmer in på alla, men det som karaktäriserar denna kategori är bristen på vett och kontroll. Antingen dricker man extremt mycket vid ett och samma tillfälle. Anledningen kan vara att man ska "ha så jävla kul", "festa till max" och "leva i nuet". Detta slutar ofta i spyor, minnesluckor och dåliga ageranden. För mig är detta lugnt, men själv ser jag inte någon som helst vits med det.

Vad som inte är lugnt däremot är de som dricker, och nu behöver det inte vara några kolossala mängder alls, och som sedan skadar sig själva eller andra. De kan köra onyktra och riskera liv, bli våldsamma och misshandla folk eller vara störiga och jobbiga i allmänhet. Där gör de enligt mig ett stort misstag, när de tar sig friheten att påverka andra negativt utan deras medgivande. Vad som är ännu värre är, är att de gör om samma sak igen.
Oansvarsfullt och korkat

I dessa Valborgstider tänker jag främst på de 40% av alla ungdomar som ger sig ut med syftet på att bli "redigt fulla". Ungdomar som senare hamnar både i fylleceller och på löpsedlar. Tiotals super sig medvetslösa, en 15-årig pojke misshandlas, rattfyllerister fångas, fester spårar ur totalt och våldtäkter och annat hemskt sker. Listan kan göras lång. Det är den här trenden, som faktiskt är på uppåtgående, samt deras inställning till alkohol som ibland gör mig riktigt förbannad.

Men min motivering, den har ni hittills inte fått höra
Förutom de många sup-dig-sönder-och-samman-traditioner vi har, såsom midsommar, valborg och andra liknande tillställningar (som annars är väldigt trevliga) finns det även några andra anledningar till mitt val som icke-drickare.

För det första vill jag inta ta till någon yttre hjälp för mina egna svårigheter. Enda sättet att klara något svårt på lång sikt är att lösa det på egen hand, utan hjälp. Först då blir problemet grundligt löst och inte framskjutet eller utbytt mot ett annat. Därför är det för mig ingen vits i att använda alkohol för att må bättre, få mod till att göra grejer, för att slappna av eller för att glömma problem.

Sedan finns det även följder av att dricka alkohol jag inte gillar. Att minska kontrollen över mig själv för något tillfälligt är något jag inte frivilligt utsätter mig för. Det är avsevärt mycket värre för mig att beröva mig min kontroll, än vad det blir bättre av att få ett rus.

"Varför inte ens testa?" säger många. Jag säger: "Varför testa?" Bara för att någonting är så vanligt förekommande betyder det inte att det är rätt för alla. Det finns inte en chans att vi kan testa allting, så vi kommer alltid få välja vad vi tycker är viktigt helt enkelt. Jag tycker inte alkohol är viktigt, låt mig då själv göra valet att inte prova den där ölen, smutta på det där vinet eller smaka den där drinken.

Faktum är att varje förfrågan, varje inbjudan och varje övertalningsförsök ger mig en egen alldeles speciell ruseffekt. Jag känner mig stolt över mitt val, jag mår bra av min vilja och jag är glad över att gå min egen väg - den känslan är genuint god, kommer inifrån och kostar inte ett öre!Kommentarer
Postat av: Janina

Mycket bra inlägg :) stå för den du är =)

2010-05-02 @ 18:03:07
URL: http://janinapina.blogg.se/
Postat av: Gun-Britt

Jag tycker att du har gjort ett bra val, Och du ska vara stolt.Fler borde ta samma beslut. Kram moster Gun-Britt.

2010-05-02 @ 20:44:09
Postat av: Sofie Severinsson

Haha, vaddå leecher? xD

Asså jag respekterar ditt val, det är ju väldigt rare att ungdomar väljer att avstå.

Men jag är också nöjd med mitt val. Jag dricker på valda tillställningar om man säger så. Jag dricker inte så ofta, beroende både på att jag inte orkar, har tid eller att jag ska jobba dagen efter. Men de tillfällen då jag väl väljer att dricka, då dricker jag och då kan det bli galet, men jag har ändå vett på att sluta när det börjar bli lite väl vingligt ;) Så visst, det är skillnad på drickare och drickare. Jag skulle kalla mig en bra drickare ;) HAHA!

2010-05-02 @ 22:34:57
URL: http://severinsson.blogg.se/
Postat av: Louise

Klart du ska avstå om du inte känner nåt behov av det :) Det är ju bara bra!

Bra också att du inte låter dig påverkas av de som tjatar. Alkohol har ju också många nackdelar som du redan vet. =)

2010-05-03 @ 09:32:53
Postat av: Carro

Bra att avstå :) mkt nackdelar med alkohol som sagt. Själv har jag ju fastnat för det :P längtar efter att ta ett glas vin och så, men inte att bli superfull och göra massa dumt, det är jobbigt att må dåligt dagen efter också :) men måttligt är bra

2010-05-03 @ 16:49:28
Postat av: Zin

sv; ÅH lost! fast vet inte om jag vill se... ett avsnitt närmare slutet :(

fast jo! :DTalet ska handla om... ja. Typ regler som blir brutna på skolan typ. Det är etik, så vi ska snacka om skolans ordnings regler/ värdegrund och sånt.Tänkte snacka om alla hakkors som finns klottrade lite här och där i skolan. Typ varför jag tycker att det är fel, och vad det kan få för konsekvenser.

2010-05-04 @ 22:44:19
URL: http://newzin.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0